Antoinette Kec
Centraal Zorgverlener bij GGD Zuid Limburg
In 2021 volgde ze de opleiding Centrale Zorgverlener YCND. Deze rol vervult ze samen met haar werkzaamheden als Jeugdverpleegkundige bij GGD Zuid Limburg (Heerlen/Hoensbroek).
Zodra Antoinette op haarzelf ging wonen, raakte ze geïnteresseerd in gezonde voeding en een bijpassende leefstijl. Al snel merkte ze dat haar eigen gezonde kookstijl positieve invloed had, ze voelde zich fitter en energieker. Niet alleen haar gezin profiteerde van haar kennis van gezonde voeding, ook in haar werk met kwetsbare gezinnen in Parkstad speelde het altijd een rol. “Helaas wordt door de media een ongezonde leefstijl gepromoot en zijn etiketten op producten nauwelijks te begrijpen. Soms voel ik mij een verkoper van gezonde producten. De akelige realiteit is dat veel gezinnen op dit moment proberen te overleven in plaats van dat ze bezig kunnen zijn met gezonde voeding/leefstijl”.
Eyeopener tijdens de opleiding was de bewustwording dat ongevraagde adviezen niet werken: “Jarenlang was ik trots op het feit dat wij ouders en jeugdigen een hele map met informatie en tips meegaven voor een gezonde leefstijl, nu weet ik dat dit niet helpt.” Luister naar de vraag en sluit aan bij de behoeftes van de gezinnen.
De opleiding Centrale Zorgverlener YCND heeft haar werk een nieuwe impuls gegeven. De opleiding zelf bestond uit hele fijne en leerzame dagen in een kleine veilige setting. Alles was ontzettend goed georganiseerd. “Ik mocht weer even kind zijn in de inspirerende en speelse opleidingsruimte en toch met een volwassen blik rondkijken.” Ook aan de docenten heeft Antoinette fijne herinneringen. “Hele warme, betrokken en gevoelige mensen die echt luisteren, dit wil ik meenemen in mijn werk: hierin zit misschien wel de kracht om echt verschil te maken voor deze gezinnen... Ga naast het gezin staan en niet erboven!”
Ze voelt zich gesteund door YCND in haar rol als CZV’er, het is soms een uitdaging om je eigen grenzen te bepalen. Want hoe ver ga je als ouders van een kind met overgewicht niet mee willen werken? Welke middelen kan je inzetten? Als vaste contactpersoon heeft ze een grote verantwoordelijkheid voor de gezinnen. Deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod tijdens de intervisies bij YCND. Antoinette is enorm trots op haar grote netwerk van diverse hulpverleners die ze kan inzetten bij haar gezinnen. Ze is niet meer gebonden aan de grenzen van een jeugdverpleegkundige. Inmiddels overlegd ze met diverse ketenpartners uit het werkveld en neemt contact op met het sociaal domein indien nodig. In haar rol als CZV’er heeft ze meer ruimte en tijd, kan op huisbezoek gaan en is minder strak gebonden aan vaste spreekuur tijden. Ze heeft meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid in haar werk.
Voorheen was ze altijd op zoek naar meer uitdaging en verantwoordelijkheid in haar werk, nu valt voor haar alles als een puzzel in elkaar: ze krijgt nu de ruimte om te doen wat ze het liefste wil. Gezinnen en hun kinderen helpen op hun weg naar een gezonde leefstijl. Gezonde kinderen is een gezonde toekomst.
De rol van CZV’er is Antoinette op het lijf geschreven!